Third Wave kaffe

Sådan brygger du Third Wave kaffe (få svar på “Hvad er 3. wave?”)

Inden vi kommer ind på hvad Third Wave kaffe er og hvordan det brygges bedst, så er vi nød til at kigge historisk på kaffe.

First wave coffee, er alt kaffe der er brygget på maskiner som den altid populære mokkamaster.
Den kan enten hældes direkte i en kop, på en termokande eller bare blive stående på maskinens varmeplade.
Kaffebønnerne skulle være billige og resultatet blev kaffe brygget på hårdt brændte kaffebønner.
Det var stort set underordnet hvor gamle, de her brændte kaffebønner var, så smagte de ens.
Bittert, brændt og kraftigt i sit udtryk.

Second wave.

Second wave kaffe er Starbucks kulturen. Som du, den intelligente læser, sikkert allerede har luret, så er de her Amerikaniserede udtryk, blot milepæle for en ny trend.
Starbucks var ikke først, men de er størst og helt sikkert den mest kendte cafe kæde.
De gjorde coffee to go til en hverdags ting, de gjorde det trendy, at gå på cafe og købe hurtig kaffe af rimelig kvalitet.

Third wave Coffee

En af årsagerne til, at Starbucks og mange andre cafe kæder har fået så stor succes, er at de leverer en anelse mere lækker kop kaffe, end den de fleste kan/kunne lave derhjemme.
Specielt Kaffe Latte, der står for 68% af alle de solgte kopper kaffe, på cafe’er på verdensplan.
Grunden til jeg kalder det hurtig kaffe, er fordi det på mange måder, kan sammenlignes med fast food.
De cafe’er der for alvor har fået succes, har da også alle taget deres stikord fra McDonalds systemet.

Nogle af de store spillere på markedet, ud over Starbucks, er Dunkin Donuts og ikke mindst McDonalds Café der har overhalet alle indenom, ved at lave en Cafe i alle deres restauranter.

Man kan også sige at second wave kaffe, er espressomaskinen era.

Third Wave Kaffe.

Mange mener at Blue Bottle Coffee var starten på Third Wave.
De har da også en markedsværdi på knap $1 milliard. Blue Bottle Coffee er helt klart en af pionerende, indenfor denne “nye” riste og brygge metode.
Men hvad er Third Wave kaffe?

Helt simpelt, så er det Second Wave+, for kaffebønnerne er ristet langsomt ved lavere varme, og der brygges langsommere. Metoderne Slow Brew og Pour Over er begge populære. Med tiden er det formodentligt Slow Brew der vinder på cafeér.

3. wave kaffe

Pour Over og Slow brew er begge dryp metoden, men hvor Pour Over er udelukkende manuelt håndarbejde, så kan Slow Brew automatiseres.
På denne måde er cirklen også sluttet. For drypkaffe er jo også mokkamasterens metode, og kan sammenlignes lidt med Slow brew. Madam Blå er en del af den originale Pour Over. Men det lader feinsmeckerne til at have glemt, i deres iver efter at lyde som eksperter.

Third Wave kan være lige så dyrt, hvis ikke dyrere i udstyr, end espressomaskine trenden.
Der ud over er prisen på friskristet special kaffe også væsentligt dyrere, end en pakke Peter Larsen fra dit lokale supermarked.

Hvis du har udstyret til Third Wave kaffe, kan du også lave koldbrygget kaffe.

Third Wave / koldbrygget kaffe opskrift.

Koldbrygget kaffe kan hurtigt blive for stærkt.
Brug derfor kun 4g malede kaffebønner for hver kop kaffe du vil lave.
Der er 3 metoder du kan benytte dig af, alt efter hvilket udstyr du har til rådighed.

  1. Hæld kold vand og kaffe i en kande med låg og sæt den på køl i 12 til 24 timer.
    Kaffen filtreres efterfølgende igennem et kaffe filter, som ved Pour Over kaffe.
  2. Samme procedurer som metode 1, men du benytter en stempelkande.
    Dette betegnes oftest som Bodum metoden.
  3. Brug en koldbrygger, som den fra Kalita eller Hario.
    Denne metode ligner et mindre kemiforsøg, hvilket er dybt tilfredsstillende at se på.

Koldbrygget kaffe / Third wave Pour Over metode.

Lav koldbrygget kaffe på den billigste og nemmeste måde, med Pour Over metoden.
Tag din favorit glaskande med låg.
Du skal bruge ca. 4g malede kaffebønner per 1.5 dl vand, hvilet svare til en kop kaffe.
Rør godt rundt og stil kanden i køleskabet med låg på i 12 til 24 timer.
Du kan tage kanden ud og røre rundt i den med tre til fire timer mellemrum.

Når kaffen har trukket i det ønskede antal timer, tages den ud og nu skal den filtreres.
Dette gøres via en tragt og et kaffe filter, ned i en ny kande eller direkte i serverings glasset.
Da kaffebønnerne synker til bunds, kan du forsigtigt servere kaffen uden at filtrere den.
Men du får det lækreste og sundeste resultat, hvis du filtrere det inden servering.
Har du ikke et låg til glaskanden, kan du sætte et stykke køkkenfilm hen over kandens åbning.

koldbrygget kaffe

koldbrygget kaffe udstyr.

Koldbrygget kaffe stempelkande kaldes Bodum metoden,
Det er efter min mening den ringeste måde, at lave denne drik på.
Hvis du vil have en sund kaffe, skal den alligevel filtreres, som ved pour over metoden.
Bønnerne skal ikke presses sammen, før de har stået på køl og trukket i 12 – 24 timer.
Derfor er det bedre med en kande, der har et flat låg, end en kande hvor der stikker en pind op fra toppen.

Det med filtrering og sundhed, drejer sig om, at jo længere tid kaffen får lov at trække, jo flere affaldsstoffer kommer der ud i vandet.
Men et simpelt kaffefilter, kan fange de affaldsstoffer.
Der er dog ingen grund til at gå ud og købe en Bodum stempelkande, hvis du ikke har en allerede.
Du kan lige så nemt bruge en almindelig glaskande med låg til din Third wave coffee.

Feinschmecker udstyret til third wave kommer fra Kalita.

Skal køkkenet ligne professor Baltazar’s laboratorium, så er en Kalita koldbrygger det helt rigtige.
Skønheden koster ca. 5.000,- gode danske kroner, men så kan du også imponerer alt og alle.
Dette elegante og fascinerende stykke kaffe udstyr, kan brygge op til 15 kopper kaffe på ca. 10 min.
Om Kalita ligefrem laver bedre kaffe, skal være usagt, men det er et smukt syn når den brygger.

Bagsiden af medaljen er, at den ikke er nem at rengøre.
Eller det er måske forkert formuleret.
Efter du har brygget din kaffe, skal der sådan set bare hæles kogende vand igennem.
Men det er en støvsamler, og når man tænker på hvor sjældent du reelt kommer til at bruge den, så bliver det nogle dyre kopper kaffe.
Med det sagt, så er det utrolig tilfredsstillende, at se kaffen løbe gennem afkølings røret og dryppe ned i kanden.

Der er andre muligheder, for eksempel laver Hario deres v60 iskaffe brygger.
Drikker du, eller har du lyst til at drikke iskaffe om sommeren, så er den en god mulighed.
Denne glaskande har både indbygget kaffetragt.
Kapaciteten er kun på 0.7L, hvilket giver 2 til 4 glas iskaffe, alt efter glasstørrelse selvfølgelig.
Den største fordel er, at du kan bruge den til at brygge både kold og varm kaffe.
Den er nem at rengøre og koster kun en tiendedel af Kalita’en, altså ca. 500,- kr.

Hjemmelavet koldbrygget kaffe holdbarhed.

Det er sjældent folk brygger mere kaffe end de kan drikke på en dag eller to.
Men måske skal du holde sommerfest og vil forberede en større portion, nogle dage i forvejen.
Hjemmelavet koldbrygget kaffe holdbarhed = 2 uger i køleskab.
Til forskel fra kaffe brygget på almindelig vis, ændre smagen sig ikke meget over tid, når det kommer til koldbrygget.
Men et godt tip er alligevel, at lave drikken max en uge før den skal bruges og skolde kanden i kogende vand, for at fjerne bakterier.
Fuldstændig lige som du lærte i husgerning i skolen.

Kolbekaffe med Bodum Pebo vakuum kaffebrygger.

Firmaet Sintrax kom i 1925 med en kande der kunne lave kolbekaffe.
Den blev populær fordi færre og færre have råd til tjeneste folk.
Nu skulle man selv eller en ung pige i huset, lave kaffe.
Ikke alene var kolbekaffe nemmere, at lave men den smagte også bedre.
Der kom ikke længere bønner med i det færdige produkt.

Havde det ikke været for tyskeren Otto Schott, havde kolbekanden måske ikke fundet vej ind i 20’ernes køkkener.
Otto opfandt nemlig varmebestandigt glas.
Det kunne modstå høje nok temperaturer til det kunne bruges til køkkenbrug.
Kolbekanden var inspireret af Bauhaus skolen og opfundet af Wilhelm Wagenfeld og Gerhard Marcks.
Begge dytige folk, Otto hyrede til at opfinde køkkenudstyr for Sintrax.

Kolbekaffe laves ved, at kogende vand, ved hjælp af vakuum, flyttes fra nederste kolbe op til øverste.
Her blander den sig med de malede kaffebønner.
Når alt vandet er suget op i øverste kolbe, slukkes der for varmen.
Herefter siver vandet langsomt ned i nederste kolbe igen og kaffen er klar.
Men set med nutiden øjne, er det frygteligt besværligt og et værre svineri.

Kolbekanden var populær helt frem til 60’erne, derefter blev kaffemaskinen som vi kender den i dag, den fortrukne måde at lave kaffe på.
Kaffemaskine der blev opfundet i 1936, var længe under vejs til sin popularitet.
Det skyldes sikkert mangel op strøm og man vidste hvad man havde, ikke nødvendigvis hvad fik fik.
Så kan man heller ikke se bort fra, at det med datidens mandsdominerede øjne, virkede lidt overflødigt.
Kvinderne gik jo alligevel derhjemme, så de havde tid til at lave kaffe op gøre rent efterfølgende.

Bodum Pebo vakuum kaffebrygger.

Bodum Pebo er en kolbekaffemaskine eller kolbekande.
Mere præcis er det to glas glober, der kan placeres oven på hinanden med et filter imellem.
Mellemstykker sørger for, at der er tæt forsejlet mellem de to glober.
Man placerer Bodum Pebo direkte på komfuret, eller anden varmekilde (dog ikke induktion).
På samme måde som originalen slukkes der for varmen, når alt vandet er blevet suget op i den øverste globe.

Det er en smukt syn, og rimelig nemt.
I forhold til originalen er der ikke meget rengøring og alle dele, kan gå direkte i din opvaskemaskine.
Bodum Pebo blev tidligere kaldt SANTOS, men det er stort set samme produkt.
Vejledende udsalgs pris ligger på ca. 500,- kroner.
Bodum kalder det også for en Siphon bryggemetode, jeg gætter på Dræn bryggemetode eller Hævert bryggemetode ikke lød fint nok.
Pebo kan lave fra 0.5 til 1 liter kaffe, hvilket svare til mellem 4 og 8 kopper kaffe.
Bryggetiden er ca. 10 minutter, plus rengøring.

Popularitet af third wave.

Her hjemme er Bodum populær, men uden for landet grænser er Hario det mest kende mærke indenfor glaskander til third wave kaffe.
Det inkluderer og deres Kolbekaffe kande.
I Danmark betyder det mindre, at vi ikke har det store udvalg indenfor kolbekander.
Men I Finland, hvor de tidligere var voldsomt glade for kogekaffe, lever kolbekanden stadig i bedste velgående.

Det samme gør sig gældende i Mexico.
Her benytter flere sig dog af den lille espressokande, der via vakuum trækker vandet gennem de malede kaffebønner, op i det øverste kammer.
Det er min favorit bryggemetode i naturen, altså den lille italianske espress kaffe brygger.
Her kan du ikke se vandet blive flyttet, men du får en utrolig god camping kaffe.
(Linket er til en artikel jeg har skrevet).

Vakuum kaffebrygger.

Det er smukt, at iagttage brygningen, men der er lagt fra så nemt, som en almindelig kaffemaskine.
Det er også sværere end Pour Over kaffe metoden, og den kræver ikke lige så meget rengøring.
Men der er nu noget svært tilfredsstillende, ved at stå der som en anden Professor Baltazar i sit kaffe laboratorie.
Se vandet blive trukket op, via vakuum, blande sig med bønnerne og så sive langsomt ned igen.
Lige som Pour Over, Slow Brew og koldbrygning er det næsten meditativt, hvis ikke vi skal kalde det mindfulness.

Men er det besværet værd?
Kaffen er god nok, men den er intet specielt.
Udstyret er relativt billigt, men også noget man bliver træt af at bruge efter et par gange.
Det er helt klart sjovt, at prøve, men det bliver aldrig min kop te.
Ligesom Koldbrygget kaffe, så er det for krævende til hverdags brug og du imponerer kun gæsterne første gang, de ser dig bruge det.

Måske jeg ikke er målgruppen, for nok elsker jeg god kaffe, men jeg nørder kun med udstyr indtil jeg kan det.
Derefter mister jeg interessen for udstyret, og et ender i skabet sammen med vaffeljern og food processor.
Gud ske tak og lov for, at jeg ikke fik investeret i en Suvite eller Sous Vite.
Den kan min bror have glæde af, at have stående i sit køkken, til skræk og advarsel.

Det var alt, om kolbekaffe i denne omgang, brug det til inspiration for dit eget third wave kaffe eventyr.

Opsummering af koldbrygget / Third wave.

Der er tre overordnede metoder, hvor af den billigste metode af third wave er nummer et.
Resultatet smager lige godt på alle tre metoder.
Du skal bruge 4g kaffe pr. 1.5 dl vand.
Drikken skal trække under låg, i køleskab i 12 til 24 timer.
Holdbarheden er max 2 uger på køl.
Udstyr til Third wave coffee kan købes fra 100,- kroner for tragt og filter, til over 5.000,- kroner for en Kalita koldbrygger.

Har du læst mine artikler om Pour Over kaffe? Eller helt basalt, hvordan laver man kaffe.

Lod
Ingen gevinst
Næste gang
Så tæt på!
Lod
Lod
Ingen gevinst
Ingen held I dag!
Så tæt på!
Lod
Ingen gevinst
Ingen held I dag!
Vind én kaffejulekalender
Indtast din email & deltag i konkurrencen om en kaffejulekalender. 
Regler:
  • Èt spil pr. person
  • Ved deltagelse tilmeldes du vores nyhedsbrev.
  • Nyhedsbrevet kan til en hver tid afmeldes igen.