Third Wave kaffe

Sådan brygger du Third Wave kaffe (få svar på “Hvad er 3. wave?”)

Inden vi kommer ind på hvad Third Wave kaffe er og hvordan det brygges bedst, så er vi nød til at kigge historisk på kaffe.

First wave coffe, er alt kaffe der er brygget på maskiner som den altid populære mokkamaster.
Den kan enten hældes direkte i en kop, på en termokande eller bare blive stående på maskinens varmeplade.
Kaffebønnerne skulle være billige og resultatet blev kaffe brygget på hårdt brændte kaffebønner.
Det var stort set underordnet hvor gamle, de her brændte kaffebønner var, så smagte de ens.
Bittert, brændt og kraftigt i sit udtryk.

Second wave.

Second wave kaffe er Starbucks kulturen. Som du, den intelligente læser, sikkert allerede har luret, så er de her Amerikaniserede udtryk, blot milepæle for en ny trend.
Starbucks var ikke først, men de er størst og helt sikkert den mest kendte cafe kæde.
De gjorde coffee to go til en hverdags ting, de gjorde det trendy, at gå på cafe og købe hurtig kaffe af rimelig kvalitet.

En af årsagerne til, at Starbucks og mange andre cafe kæder har fået så stor succes, er at de leverer en anelse mere lækker kop kaffe, end den de fleste kan/kunne lave derhjemme.
Specielt Kaffe Latte, der står for 68% af alle de solgte kopper kaffe, på cafe’er på verdensplan.
Grunden til jeg kalder det hurtig kaffe, er fordi det på mange måder, kan sammenlignes med fast food.
De cafe’er der for alvor har fået succes, har da også alle taget deres stikord fra McDonalds systemet.

Nogle af de store spillere på markedet, ud over Starbucks, er Dunkin Donuts og ikke mindst McDonalds Café der har overhalet alle indenom, ved at lave en Cafe i alle deres restauranter.

Man kan også sige at second wave kaffe, er espressomaskinen era.

Third Wave Kaffe.

Mange mener at Blue Bottle Coffee var starten på Third Wave.
De har da også en markedsværdi på knap $1 milliard. Blue Bottle Coffee er helt klart en af pionerende, indenfor denne “nye” riste og brygge metode.
Men hvad er Third Wave kaffe?

Helt simpelt, så er det Second Wave+, for kaffebønnerne er ristet langsomt ved lavere varme, og der brygges langsommere. Metoderne Slow Brew og Pour Over er begge populære. Med tiden er det formodentligt Slow Brew der vinder på cafeér.

Pour Over og Slow brew er begge dryp metoden, men hvor Pour Over er udelukkende manuelt håndarbejde, så kan Slow Brew automatiseres.
På denne måde er cirklen også sluttet. For drypkaffe er jo også mokkamasterens metode, og kan sammenlignes lidt med Slow brew. Madam Blå er en del af den originale Pour Over. Men det lader feinsmeckerne til at have glemt, i deres iver efter at lyde som eksperter.

Third Wave kan være lige så dyrt, hvis ikke dyrere i udstyr, end espressomaskine trenden.
Der ud over er prisen på friskristet special kaffe også væsentligt dyrere, end en pakke Peter Larsen fra dit lokale supermarked.