Risteprofil – Få perfekt ristede kaffebønner – (KOMPLET GUIDE).

Risteprofil.

 

En risteprofil er et udtryk for hvor længe og kraftigt du har ristet din kaffebønne.
Der er flere forskellige ristningsprofiler, alt efter hvilket risteri du taler med.
De har selvfølgelig forskellige navne.
Hvis du som forbruger, ikke aner noget omkring de forskellige ristningstyper, så læs denne gode guide.

Men hvad er en risteprofil?

Vi sammensat denne artikel, med udgangspunkt i Risteriets profiler.
Artiklen skulle gerne beskrive sammenhængen mellem kaffe og risteprofil, på en plan hvor alle kan være med.
Den er derfor henvendt til de nye kaffenørder, der ønsker at udvide deres forståelse.
På den måde skulle det gerne blive nemmere for dig, at navigere mellem de forskellige kaffer på markedet.

På billedet herunder, kan du se hvor lang tid du skal riste dine bønner.kaffe risteprofil oversigt

Det er svært at give en klar definition af en risteprofil.

Industristandarter er en by i Rusland, når det kommer til kaffe.
Det ved vi både når det kommer til Fairtrade, men det gælder også når vi taler om risteprofilerne.
Derfor har mange risterier også taget og udarbejdet deres egne navne, for deres respektive ristninger.
Det gode er, at de næsten altid starter med den lyseste ristning.
Derfra bevæger de sig længer og længere over i mørkristet.

Det er selvfølgelig forvirrende for forbrugerne.
Men indtil der kommer en internation standart, må vi leve med at kafferisterier ikke bruger de samme betegnelser.
Da det ikke er så indviklet, som man måske kunne tro, går det nok også.
Det eneste du i virkeligheden har behov for at huske, er de tre klassiske ristninger, Lys, Medium (eller Mellem) og Mørk ristet.
I dag er der mange afarter af de tre klassikere.
Men for ganske kort tid siden stod valget reelt mellem Mørk ristet eller Medium ristet.
For vi havde stort set ikke et risteri i Danmark, der benytter sig at Lys ristning.

 

Baristo App’en er netop udviklet, fordi du som ikke bruger alle dine vågne timer på at tænke kaffe, også kan være med.
Det er nemlig ingen hemmelighed, at det er stukket lidt af for de gode risterier.
Selvfølgelig skal der være udvikling, men de sidste 10 år er det gået utrolig stærkt, når vi snakker kaffe i Danmark.
Det er stadig de færreste danskere der ved hvad der ligger bag Third Wave Coffee.
Ja det er ikke nemt, at blive kastet ud i den dybe ende af kaffe koppen.

Silvercity, Full City eller +?

Ja noget skal de jo hedde, de forskellige profiler.
Hvordan Risteriet er kommet frem til Silvercity, City, City+, Ful City og Full City+ må guderne vide.
Det var sikkert ikke hipt nok, at kalde dem noget dansk.
Eller noget så simpelt Light Roast 1, 2 og 3, Medium Roast 1…
Den intelligente læser har fanget ideen.

Det er netop formålet med Baristo, altså at gøre kaffe nemt og let tilgængeligt for alle kaffeelskere.
Vi behøver ikke kalde det, alt muligt smart for at kaffen smager godt, kaffen er nemlig ligeglad.
Vi starter derfor en international standart, når det kommer til ristning.

LR1 er som sagt Lyst Ristet 1, eller Light Roast 1 på engelsk.
Den fortsætter så med LR2, LR3 inden den går over i MR1.
Medium Roast eller Medium Ristet, skal selvfølgelig også betegnes 1 til 3.
Nu kommer den svære del, for Mørk Ristet vil ikke have samme forkortelse som Medium ristet.
Den må så være DR 1 til 3, efter det engelske Dark Roast.

Risteriet’s Risteprofil.

Risteriets Silvercity, er så det vi ville kalde LR1.
Den har en lav bitterhed og høj syrlighed, mens den indeholder frisk frugtede og flora noder.
Den er lys brun i sit farve udtryk.
Silvercity bruges til at teste kaffebønnerne.
Mange oplever det som en ristning uden retning eller identitet.

Først trin bliver til deres City, der stadig har en lav bitterhed.
Men med kontrollerede toner, af sødme og syrlighed.
Bønne overfladen er rynket og helt tør, den er mere brun i farven end Silvercity.
Kenya AA ristes altid som City, hvilket ville oversættes til LR2.

Herfra er det så, at filmen knækker for Risteriet.
Næste trin for dem, er nemlig City+.
Her snakker vi ikke om, at man skal have 3 lyst ristede.
Men problemet er, at navnet ikke på nogen måde indikerer, at vi er gået over i Medium eller Mellem ristede kaffebønner.

Det ville have klædt dem, at fastslå en forskel fra Lyst til Medium.
City+ eller MR2, er nedtonet i syrlighed, men har en tydelig sødme.

Det rammer balancepunktet, hvilket må være midt mellem LR1 og DR3.
Den har en god tyngde, parret med en bred smagspalet.
Overfladen på bønnerne er tør, men ujævn.
Farvemæssigt, befinder de ristede bønner sig der hvor vi kan kalde dem brune bønner.
MR2 egner sig specielt godt til eksempelvis Colombia.

Fra lyst til Mørkt ristet kaffe.

Vi bevæger os nu, over på den mørke halvdel af risteprofiler.
Med Risteriets Full City, er vi efter den nye Internationale standart på en MR3.
Denne mediummørke ristning, giver en karamelisering.
Den trækker samtidig en let syrlighed og bitterhed.

Den rammer de tungere toner og er en god platform for de søde noder.
Overfladen er glat, mørk brun og med en let glød.
Den er perfekt til filterkaffe, specielt hvis der benyttes en Brasiliansk bønne.

kaffebønner

Risteriet har “kun” en Mørkristet, vi kalder den derfor DR2.
Vi ved det ikke er så mørk ristet, som man en gang brændte alle bønner til.
Dengang blev alt ristet så hårdt, at det smagte af kul, gamle cigarer og alt blev overdøvet af bitterhed.
Det er stadig en dominans af bitterhed, i denne kraftige og simple smag.
Syrligheden er helt forsvundet og tankerne bevæger sig straks til smagen af kaffe i syd Italien.
Bønnerne er helt glatte, mørkebrune og glinsende af olie.

Hvilken Risteprofil skal jeg bruge?.

Det spørgsmål mange står tilbage med, må være hvilken risteprofil skal jeg bruge?
Vi har endnu ikke den feature i Baristo App, men måske en dag du kan få den hjælp også.
Indtil videre, kan vi fortælle dig, at nogle bønner kan klare alle slags ristning, de får blot forskellige smagsudtryk ud af det.
Men andre kaffebønner, kun gør sig godt i bestemte ristninger.
Det er derfor en god ide, at spørge din kaffepusher, om råd hvis det ikke fremgår af pakken.

Hele denne artikel, bør have gjort dig kvalificeret til, at stille spørgsmålet.
“Hvilke risteprofil, er bedst til denne bønne?
På en skala fra 1 til 9, hvor 1 er lysest og 9 er mørkest”.
Hvis du ikke kan få et klart svar, så er det nok det forkerte sted du handler dine kaffebønner.
Der er selvfølgelig mange faktorer der spiller ind, når vi brygger kaffe.
Men med en forståelse for risteprofiler, har du et godt udgangspunkt for hjemmeristning.

 

Skriv et svar