espresso kopper

Espresso kopper er en vigtig del af smagsoplevelsen.

Espresso kopper.

Espresso kopper har stor betydning for en god espresso.
Prisen er måske vigtig for nogle mens andre går op i kvaliteten, begge dele er da vigtige.
Det har dog en væsentligt større betydning, at dine espresso kopper har den rigtige form og ikke mindst størrelse.

Espresso kopper pris:

Pris og kvalitet hænger IKKE altid sammen.
Desværre er det oftest dekorationen og Brand der er afgørende.
Det er helt op til den enkelte om, det skal være blomsten på espressokoppen, eller om du faktisk vil have noget, der giver en god smag.
Hvis du er heldig kan du måske få i både pose og kop, udvalget er i hvert fald stort.
De billigste er tynd porcelæn.
Derefter er det typisk enkelt lags glas. Kraftig porcelæn.
Dobbelt lag glas og sidst men ikke mindst rustfristål som jeg kun har set i dobbelt lag.

Jeg foretrækker personligt en kraftig porcelæns kop.
Men den skal være opvarmet inden den tages i brug, da der ellers forsvinder for meget varme fra din espresso, ud i porcelænet.

Espresso kopper Kvalitet:

Det kan være en jungle af finde kopper af god kvalitet.
Her taler jeg ikke kun om, hvor vidt dekorationen på espressokoppen, kan klare en tur i opvaskemaskinen.
I den nemme ende er glas, hvor du nemt kan se hvor tykt glas lagene er og hvor meget luft der er mellem dem.
De bedste har et kraftigt ydre lag, ca. 2 mm luft og et tyndere indre lag.
Porcelæn er noget sværere og det er nærmest umuligt at se forskellen på en god og en dårlig espressokop.
Jeg er ikke ekspert i porcelæn og jeg tror det kræver en længerevarende uddannelse. I mussel maling og snørklede penselstrøg for at finde rundt i det.

Til gengæld er det rimelig simpelt, at få fornuftige porcelæns espressokopper.
Produktions omkostningerne er meget lave, bliver der sjælendt lavet noget virkelig lort.
Så hvis de ellers ligner hinanden i pakken. Ikke er skæve eller der er slået skår af dem alle sammen.
Så er du godt på vej.
Sidst på listen kommer det nemmeste.
Rustfritstål der er det bare at tage dem du synes har den rigtige form.

Espresso kopper form:

Formen på espresso kopper er for mig det vigtigste, det er specielt kanten på espressokopper der har betydning, da kanten er med til at forme munden, hvilket igen skaber fundamentet for smagsoplevelsen ved at fremhæve de korrekte smagsløg.
De fleste espresso kopper har er smallere i bunden end toppen, og de bedste har en kant eller rand der buer ud og væk fra koppens centrum.
De fleste foretrækker den slanke rand, mens jeg er stor fortaler for den mere buttede rand.
Du bør prøve dig lidt frem, eventuelt købe dig et par billige kopper af hver slags.

Størrelse:

Simpelt og kort så skal en espresso max være 6cl og hvis den tilberedes som ristretto 3.5 cl.
Den skal helst ikke være meget større end det, da det hurtigt kan frarøve espresso’n noget varme.
Så betyder det mindre om det er Bodum espresso kopper eller illy der har produceret dem.
For de fleste producenter af espressomaskiner og kaffe for den sags skyld, har lave et kop eller to med deres logo på.
Derfor kan du også finde dem i alt fra Nespresso til Contrast fra Royal Copenhagen.

espressokopper

Det er dog langt vigtigere, hvordan du bruger koppen, end hvad der står på den.
Typisk er der jo så meget gods i forhold til mængden af varm kaffe, at kaffe vil blive kold hvis den skal varme koppen op.
Det er derfor meget vigtigt, at du varmer dine kopper inden brug.
Dette kan gøre ved, at sætte dem under den varme hane eller ved at stille dem på en varmeplade til formålet.
Det eneste tidspunt hvor dette tip ikke er nødvendigt at bruge, er hvis du f.eks. bruger dobbelt væggede espresso glas.
Hvilket igen kommer ned til at espresso glas og specielt dem med dobbelt væg, næsten ikke har nogen videre gods tykkelse.

 

Skriv et svar